+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

logo mtakk v3

iti banner

Eseménynaptár

Digitális szövegkiadások a szemantikus web és a mesterséges intelligencia korában [A Magyar Tudomány Ünnepe 2021]
2021. november 17., Szerda, 11:00
Találatok : 57
Létrehozta: Sarankó Márta

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2021. november 17-én 11.00 órától 

Digitális szövegkiadások
a szemantikus web és a mesterséges intelligencia korában 

címmel tematikus napot szervez A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának keretében.

Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Ménesi út 11–13.

MTU2021 logo

A Magyar Tudomány Ünnepe 2021-es Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz című programsorozatának részeként a BTK Irodalomtudományi Intézet a DigiPhil projekt eredményeit és jövőbeni terveit mutatja be.

A BTK Irodalomtudományi Intézet 2014-ben indította el a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködésben digitális filológiai projektjét, a DigiPhil (A magyar irodalomtudomány filológiai portálja) szolgáltatást. 2021 májusától a szolgáltatás az intézet szakmai felügyeletével és intézményi keretei között működik tovább. Ezzel egy időben, a Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumhoz csatlakozva megkezdődött a projekt szakmai és technikai megújítása.
A DigiPhil elsődleges feladata kritikai kiadások adatbázissá fejlesztése: informatizálása. A konzorciumi együttműködés keretében új tevékenységi körrel bővülő szolgáltatás lehetővé teszi a feldolgozott adatok egységes, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, szemantikus web alapú hálózatba rendezését, amely Magyarországon egyedülálló. 

Az esemény programja letölthető.

A rendezvényt november 17-én 11.00 órától az MS Teams felületén is lehet követni. Kérjük, hogy a látogatók teljes névvel jelentkezzenek be a programba.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 

 
----------------------------------------------------------------------
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézményeiben és rendezvényein szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az események oltási igazolással látogathatók.