+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

A fordulat – az Irodalomelméleti osztály hatodik narratológiai konferenciája
2021. június 29., Kedd, 08:20
Találatok : 136
Létrehozta: Sarankó Márta

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Irodalomtudományi Intézet 
Irodalomelméleti osztálya

A fordulat / The Reversal 

címmel rendezi meg hatodik narratológiai konferenciáját 
2021. június 29-én. 

Az intézet Irodalomelméleti osztályán hosszú ideje folyó elbeszéléselméleti kutatások újabb fejezetének részeként indult konferenciasorozat célja az elbeszélés alapvető paramétereinek vizsgálata. Az idei narratológiai konferencia tárgya a „fordulat”, amely a narráció tanulmányozásának egyik alapvető, Arisztotelész Poétikájáig visszavezethető fogalma.

 

A fordulat konferencia program
A váratlan fordulat (peripeteia) a cselekedeteknek ellenkezőjére való átváltása a mondottaknak megfelelőleg, éspedig, amint mondjuk, a valószínűség vagy a szükségszerűség szerint…

A konferencia előadásai az elbeszélő szövegek hatalmas, sokféle és bonyolult világában a „fordulat” értelmezésével és szerepének vizsgálatával kívánnak eligazodni elméleti kérdések tárgyalásával (például a „fordulat” összefüggése a cselekmény más tényezőivel, illetve a lehetséges cselekménytípusokkal) és esettanulmányok bemutatásával (például milyen jellegű „fordulat” megy végbe egy-egy szerző műveiben), illetve további, a „fordulat” jelenségét vizsgáló megközelítésekkel.


A konferencia helyszíne: 1118, Budapest, Ménesi út 11–13, Klaniczay-terem.

A konferencián a járványügyi előírások betartásával (védettségi igazolvány vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt, maszk viselése) személyesenelőzetes regisztrációval 30 fő vehet részt.

Personal participation for 30 people, subject to lockdown rules (immunization passport or PCR test, not older than 72 hours, mask-wearing) is possible but restricted to registration.

Regisztráció / Registration: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az élő közvetítés az alábbi kapcsolattal érhető el.

Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/82067199241 
Meeting ID: 820 6719 9241


A konferencia programja letölthető. 

***

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az Eötvös Könyvtár átmenetileg nem látogatható, karbantartási munkák miatt a kölcsönzés (a könyvek visszavétele is) szünetel. A Klaniczay-terem csak a rendezvény idején tart nyitva. Megértésüket köszönjük.