+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

iti banner

Eseménynaptár

Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások – konferencia Nagyváradon
Kezdés: 2021. június 16., Szerda -  12:00
Zárás: 2021. június 18., Péntek - 15:00
Találatok : 359
Létrehozta: Sarankó Márta

 

Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem, 2021. június 1618. 

Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások 4. 

PKEkonf20212021-ben folytatódik Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetemen 2013-ban indított, az Irodalomtudományi Intézet szakmai támogatásával zajló irodalom- és társadalomtörténeti konferenciasorozat.

Az értelmiségi karrierek kutatása az irodalom- és művészetszociológia, a társadalomtörténet, illetve a megújuló történettudomány kedvelt témája. A magyar értelmiségtörténet kutatása azonban nem fejlődött önálló tudományággá, és leginkább tematikus részkutatásokban merült fel a különböző karriermodellek feltárásának igénye. Az ezzel összefüggő kapcsolatépítési stratégiákkal leginkább a hálózatkutatás foglalkozott, az írói csoportosulásokkal kapcsolatban is új megközelítésmódot eredményezve. A konferenciasorozat az új források és forrástípusok feltárásának eredményei mellett a jelzett problémákat tematikusan megjelenítő irodalmi művek értelmezési kérdéseivel foglalkozik.

A konferencia részletes ismertetése, programja és az előadások összefoglalói letölthetők.

korábbi konferenciák anyagából készült kötetek a a reciti.hu portálon érhetők el.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, egy-egy programrésze számára pedig helyszínt biztosít a Római Katolikus Püspökség a felújított püspöki palotában, illetve az Ady Endre Emlékmúzeum. Médiapartnerként a Plusz FM nagyváradi magyar nyelvű rádió is csatlakozott a támogatókhoz.

A szervezők – az érvényes járványügyi szabályok betartása mellett – minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

https://iti.btk.mta.hu/hu/esemenyek/konferencia/992-ertelmisegi-karriertortenetek-kapcsolathalok-irocsoportosulasok-konferencia-nagyvaradon