+36 1 279 2760     iti.titkarsag@abtk.hu

logo mtakk v3

iti banner

Eseménynaptár

Újabb adatok Mikes Kelemen rokonsági hálójához [előadás]
2021. június 08., Kedd, 17:00
Találatok : 81
Létrehozta: Sarankó Márta

„Szegény Pápai sógor” – újabb adatok Mikes Kelemen rokonsági hálójához

XVIII 2021 0608 Mikes PlakátA BTK Irodalomtudományi Intézet XVIII. századi osztálya 2021. június 8-án, kedden 17:00 órakor tartja következő vitaülését, ahol Mészáros Kálmán tart előadást: 

 
Mikes Kelemen hét alkalommal említi a Törökországi levelekben Pápai Jánost, II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomatáját, és ebből ötször a sógorának nevezi. Különös, hogy a Mikes-irodalomban még senki sem tette fel a kérdést, vajon pontosan miféle sógorságról lehet itt szó, pedig ez a megszólítás csak bizonyos rokonsági körben használatos.
A sógorság házasság útján jön létre, de Mikesnek sem felesége, sem leánytestvére nem volt, féltestvére, Boér (majd Huszár) József pedig, évekkel fiatalabb lévén nála, nem jöhet szóba a Mikessel együtt emigrált Pápaival való házassági kapcsolatban. Így valószínűleg Pápai felesége jelentheti a megoldás kulcsát, vagyis a közte és Mikes közötti sógorságban ő lehet az összekötő kapocs.
Pápainak több feleségét is ismeri a szakirodalom, és egyikük házassága irodalomtörténeti jelentőségű: Hermányi Dienes József anekdotagyűjteményében szerepel az a pletyka (Bethlenné Wesselényi Anna házasságtörése, majd válás utáni házasságkötése Pápaival), amelynek hátterét nemrégiben Szabadi István pontosította egyháztörténeti források alapján.
Az előadás a még függőben maradt kérdések tisztázásához járul hozzá újabb adatokkal, a családtörténeti irodalom segítségével pedig az előadó továbbvezeti a szálakat, amelyek a történet szereplőit Mikes rokonságához kötik, ezzel némi fényt derítve a rokonsági kör eddig homályban maradt tagjaira.
 
Az élő közvetítés az alábbi kapcsolattal érhető el:
https://zoom.us/j/96178089051...
Meeting ID: 961 7808 9051
Passcode: 336483
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk. 
 

meghívó letölthető.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.